Història

Dades per a recordar

1921uniform


La Filà de Granaders, es remunta a l'antiga Soldadesca, i més concretament a la Companyia de Granaders del batalló de Voluntaris Reialistes creat en 1823. En desaparéixer aquesta Milícia, en 1833, els seus components passen a denominar-se Companyia de Biscaïns, fins la dècada de 1850 quan canvien a Companyia de Granaders de la Reina, adoptant l'uniforme de gal·la de l'exèrcit espanyol, que va passar a ser la indumentària oficial de la Filà fins l'any 1921.

L'any 1928 es va utilitzar per primera vegada el vestit actual, que porta brodada en la guerrera la imatge de Sant Blai.

Ha exercit diverses vegades el càrrec de Capità Major, gaudint actualment del privilegi de portar el dia 3 de febrer el Capità i l'Alferes la vara de comandament.

Des de l'any 1874 la Filà té l'honor de ser la portadora de la imatge del nostre Patró Sant Blai en la processó del dia 3 de febrer.

El dia de Moros i Cristians, el Capità dels Granaders dispara en el centre de la batalla, al costat del Capità Major del Bandol Cristià.

L'any 1983 es va celebrar el centenari de la bandera de Filà, i es va substituir l'antiga per una de nova.

En 1985 es va inaugurar l'actual maset, situat en la Baixada del sant Crist. Els altres masets de la filà han estat al carrer de la Cantereria des de finals de 1942 fins a 1971, any en el que la filà es va traslladar al local situat al carrer Blasco Ibañez

La Filà és l'encarregada de l'acte del Contraban, els anys en què aquest acte es realitza .

En la dècada dels 80, la incorporació de la dona com a festera de ple dret dins de les festes de Moros i Cristians contribuïx en gran manera al creixement de la Filà. Fins a eixa data, la seua participació havia sigut en carrosses en l'Entrada o com a capitanes.