Els masets


José Cantó en les seues memòries ens diu, que quan va anar a apuntar-se l'any 1941, ho va fer en la casa del capità d'aquell any (Vicente Vañó Vañó), ja que la Filà de Granaders no tenia maset.

A la fi de 1942 es lloga la casa situada en el carrer de la Cantereria núm. 37, i durant quasi 30 anys va ser el maset de la nostra Filà. El 15 de setembre de 1966 s'adquireix com a propietat, condicionant-se més tard per a allotjar als músics durant els dies de festes. Això va suposar un gran avanç ja que fins llavors els músics eren allotjats en les cases dels festers.

L'any 1971 es lloga un local situat en el carrer Blasco Ibáñez. La inauguració oficial va ser el 16 de desembre d'aquest any. Però a causa de l'augment del nombre de festers, en poc temps també es quedà xicotet. Així que el 25 de setembre de 1975 es va adquirir un solar al costat del maset dels Contrabandistes, però després de diversos anys sense arribar a edificar s'arribà a la conclusió que també es quedaria xicotet.

Per fi, l'any 1983, gràcies a la visió d'aquest gran granader que va ser Juan Gómez, s'adquireix un local situat en la Baixada del Sant Crist (antigues fàbriques de Mestre), i el dia 30 de desembre de 1985 s'inaugura la primera fase del maset, que comprenia: saló, cuina i banys.

La segona fase, i la més important: saló de capitanies i actes oficials era inagurada el dia 24 de gener de 1988 i finalment el 24 de gener de 1992, els músics que fins llavors es quedavem al local del carrer Cantereria, passaven a tindre el seu propi local en el nou maset.

Després de gairebé setanta anys des d'aquella primera casa del carrer Cantereria, podem mirar enrere, i veure que el camí recorregut ha estat llarg però la Filà de Granaders se sent molt orgullosa de tots els qui han fet possible, que avui els Granaders tingam aquest magnífic maset.