Tradicions

El Contraban

Les festes de 2007 van veure de nou la representació de l'acte del CONTRABAN. Va ser especial, perquè es va renovar el text. S'era conscient de com n’estava de desfasat l'antic, per això la nostra Filà, al costat de la de Contrabandistes, convocàrem un concurs per a elegir-ne un nou. El premiat va ser presentat per Ricardo Reig Molina i és el text que es va representar en aquestes passades festes.

El contraban ha sigut un acte de festes que darrerament ha tingut molt poca continuïtat. Des dels anys quaranta ha sigut representat esporàdicament molt poques vegades, sent la darrera vegada durant les festes de 1982.

Segons Francisco Vañó, aquesta representació comença amb la creació de la Fila de Contrabandistes cap al 1860, potser que anteriorment se celebrara alguna cosa semblant, però figurant com a acte de festes fixe no va poder ser anterior a aquesta data.

L'origen del contraban es pot trobar en les partides de sometents de mitjan del segle XVIII, principis del XIX, que acompanyaven als justícies en les rondes mensuals que s'efectuaven per orde de la Reial Audiència de València per a reprimir els actes de contraban, i eren el tema del dia i motiu de burles, per com resultaven d'ineficaces aquestes rondes. Només amb la creació de la Guàrdia Civil, el 1844, començaren a canviar les coses.

El text que s'utilitzava era anònim, però el 1927 Joaquín Vañó Cabanes va escriure una altra obra semblant. Els noms dels protagonistes (Rondeño i Pirichi), podrien ser malnoms locals , el de comandant Miranda podria deure's al General Miranda que el 1823 va estar a Bocairent per a encoratjar als liberals a batre's amb els absolutistes. Sempre segons Francisco Vañó, fins a la dècada de 1930 el contraban es representava amb prou regularitat però, com hem dit anteriorment, des de 1940 ho ha sigut en comptades ocasions.